SCRISOARE DESCHISĂ NATALIEI MORARI

Dragă Natalia,

Am decis să folosesc metoda dumneavoastră consacrată de comunicare ca reacție la postarea acidă referitor la mioritismul nostru, al moldovenilor.

Trebuie să recunosc că afirmația de la începutul mesajului mi s-a părut cu totul deplasată și pe dinafara contextului care ține de o declarație vădit antinațională a ministrului de externe. Din conținutul integral al postării însă se înțelege că deranjul dvs cel mai mare este cauzat de faptul că noi, mioriticii, „reacționăm numai la limbă și istorie”!

În viziunea dumneavoastră nu ne mișcăm înainte din cauza reacțiilor mioriticilor la limbă și istorie, că, vezi Doamne, mioriticii sunt frâna progresului.

Stimată doamnă, trebuie să vă dezamăgesc și să vă comunic că a „reacționa” la limbă și istorie nu e mioritism”! Este o reacție firească a oricărei persoane NORMALE care se identifică parte a unei națiuni, pentru că limba și istoria sunt însemnele de bază și valorile culturale identitare ale ORICĂRUI neam! Doar nu-i considerați mioritici pe francezii care insistă să vorbească în limba lor și își deplângeau Notre-Dame-ul, ca simbol al culturii și istoriei lor!

Limba și istoria nu sunt „probleme” politice, doamnă! Ele sunt un dat!

Pentru mine a vorbi și a gândi românește nu este un „subiect politic”, este o stare, un fapt! Eu așa trăiesc, doamna Morari, iar limba română este patria mea! Și pentru aceasta nu trebuie să fiu taxată drept mioritică!

Cu atât mai mult, cu cât anume noi, mioriticii, acei care în `90 scandam LIMBĂ, ALFABET!, în ultimii cinci ani „am rupt cămeșa”, strigând JOS Mafia și JOS Plahotniuc pe la proteste. Așa că nu pe noi trebuie să ne întrebați de ce nu ne revoltam, căci noi am strigat și am votat!!! Întrebați-l pe Nicu Popescu la câte proteste a fost și unde îi era ardoarea când se produceau matrapazlâcurile!

2 thoughts on “SCRISOARE DESCHISĂ NATALIEI MORARI

  1. Petru

    O scrisoare ochita drept in miezul problemei. Istoria noastra de mai incoace este plina de tot felul de fenomene si interpretari neaose. Da, dna Potanga are dreptate cand spune, ca a-ti iubi neamul este o calitate de apartenenta identiara, “de bun simt”, nu de activism politic si jurnalista Natalia Morari “manipuleaza” in perceptiile sale despre natura “mioritica” a moldovenilor/romanilor basarabeni. Dar, va rog, nu antagonizati starile interioare, fiindca si una si cealalta, am certa convingere, aratati o preocupare si ingrijorare neprefacuta fata de soarta in care s-a pomenit Republica Moldova. Invrajbirea laturilor ori deplasarea accentelor intro problema de sorginte nationala (politica sau civica) cum este cea legata de democratizarea (de jure si de facto) a statului s-a produs nu din cauza jurnalistilor, care uneori nesabuit au talmacit o chestiune sau alta, ci datorita aspirantilor de putere ale unor neispraviti (gen Sangheli, Motpan etc.), care si-au construit programe electorale si politice pe revendicari moldoveniste. Drept consecinta, populatia proromaneasca a trebuit ani la rand sa apere de politicieni resedinta sedentara a simbolurilor nationale. A fost (si mai ramane) o napasta autohtona, ce adeverste caracterul nostru miortic (obisnuim sa ne jucam de-a moartea unul cu altul), dar el nicidecum nu trebuie sa umbreasca celelate insusiri omenesti, de zidire si statornicire a tarii cu stat de drept si democratie autentica.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s