CARE-I NAȚIUNEA MINISTERULUI?

De câteva zile MECC flutură pe toate gardurile on-lineului, în maniera lăudăros patriotardă specifică, ordinul despre organizarea zilei de 1 septembrie.

Lăsând la o parte faptul că activitatea în sine de elaborare a ordinelor și dispozițiilor este una dintre cele mai cotidiene și banale ale MECC și nu constituie, nicidecum, un prilej de mare laudă, conținutul ordinului dă foarte mult de gândit în partea sa mai neagră (evidențiată). în acel document faimos se ordonă ca în toată republicuța prima lecție din an să se facă sub genericul Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni pe care se ține o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți!

Lăsând la o parte (încă o dată), personalitatea scriitorului sovietic moldovean căruia i se dedică această oră, citatul în sine este o mare mostră de manipulare!

În primul rând pentru că în citatul original Druță spune că „Pământul, istoria şi limba sunt, în esenţă, cei trei stâlpi pe care se ţine NEAMUL” Neamul, nu națiunea a spus Druță!

Geaba va încerca cineva să spună că nu e nicio diferență! Este!

Cu toate că și cuvântul neam, folosit permanent de scriitor, este de o ambiguitate stânjenitoare, deoarece autorul niciodată nu-i spune acestui neam pe nume, ar fi fost corect totuși să fie folosit anume așa cum a spus scriitorul și nu altfel! Trunchierea citatului și folosirea deliberată a cuvântului națiune într-un asemenea document este pasibilă de taxare, domnilor!

La ce națiune se referă funcționarii ministerului educației culturii și cercetării?

Despre ce națiune trebuie să-i învețe profesorii pe copii la prima oră?

Despre națiunea moldovenească izvodită din capetele bolnave ale lui Stalin și Molotov?

Sau poate prin acest ordin se pune într-un mod subtil edificarea unei noi națiuni, a lui Dodon și Plahotniuc?!

Sigur, ar fi fost frumos ca, în anul Centenarului Unirii, în școlile din RîMî să se vorbească anume despre acel moment frumos al Reîntregirii Neamului Românesc, cu atât mai mult, cu cât la tăiat pănglicuțele de la grădinițe și școli reparate din banii României, guvernanții chișinăuieni nu-și dau rândul. Dar, din păcate, nu-i de unde, domnilor!

Vreți să-l celebrați pe Druță, bine celebrați-l, dar nu manipulați copiii, nu trunchiați citatul, nu băgați ideea nuștiucărei națiuni acolo unde nu e vorba nici măcar de-o încrengătură sănătoasă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s