Discursul de la congresul ALDE

Stimate Domnule Președinte, domnilor senatori, miniștri, doamnelor și domnilor,

pentru mine și pentru întreaga delegație din Republica Moldova a PLR este onorantă invitația la acest congres al reformatorilor!

În RM ideea reformatoare s-a conturat în urmă cu patru ani ca reacție la derapajele tot mai evidente ale puterii politice, inclusiv ale celei interne, de partid.

Constituindu-ne ca formațiune politică într-o perioadă de cotitură pentru RM, noi, liberalii reformatori ne-am asumat în mod responsabil participarea la guvernare în cadrul unei coaliții deloc confortabile, din punct de vedere ideologic, în scopul asigurării parcursului european. În timpuri confuze, de tranziție și decantare a principiilor și valorilor, în pofida „vârstei fragede” am știut să prioritizăm în favoarea interesului național.

Nu am făcut niciodată rabat de la principiile enunțate în declarația din 12 aprilie 2014 și, deși eram parte a coaliției de guvernare la acea vreme, am avut mereu un cuvânt de spus atunci când am sesizat disfuncționalități sau ilegalități. Am fost unica formațiune politică care ne-am pronunțat cu fermitate împotriva devalizării Băncii de Economii și concesionării frauduloase a Aeroportului Internațional Chișinău.

În toate demersurile noastre, încă de la momentul constituirii, am simțit constant sprijinul partenerilor noștri reformatori din România cu care împărtășim aceleași valori liberale. Pentru noi a fost de bun augur prezența președintelui Senatului, președintelui ALDE domnul Călin Popescu Tăriceanu la primul congres al PLR. Am apreciat atunci și prețuim în continuare această colaborare fără precedent dintre formațiuni politice de pe ambele maluri ale Prutului, fructificată în promovarea pe listele ALDE în alegerile din decembrie 2016 în Parlamentul României a domnului Ion Hadârcă, președintele PLR.

Ne dorim consolidarea acestui parteneriat în contextul politic al relațiilor dintre cele două state românești din perspectiva susținerii drumului european al Republicii Moldova, ca pas esențial al reîntregirii viitoare și în perspectiva sincronizării acțiunilor consacrate aniversării Centenarului Unirii din 2018.

Din acest considerent, relația cu ALDE reprezintă pentru noi mai mult decât un parteneriat obișnuit, reprezintă o prietenie politică dezinteresată, bazată pe încredere reciprocă, iar ALDE nu doar o formațiune geamănă, ci o forță politică redutabilă în care se conjugă perfect experiența administrativă și tendința reformatoare. În percepția noastră ALDE reprezintă, asemeni PLR, ochiul de veghe în actuala guvernare, elementul de echilibru, responsabilitate și maturitate politică.

Noi, la rândul nostru, suntem norocoși că putem învăța din experiența ALDE și suntem mândri să facem parte din aceeași familie liberal-reformatoare.

Ne dorim și Vă dorim în continuare consolidarea forțelor interne, dezvoltarea și fortificarea partidului și sorți de izbândă în toate confruntările viitoare de orice gen, în beneficiul unei Românii puternice!

București, 22 aprilie 2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s