ȘI TOTUȘI, UNIREA!

Mai întâi, pentru a spulbera orice fel de interpretări și neînțelegeri, trebuie să declar că pentru mine ReUnirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este imperativă și firească. Și punctum!

Totodată, cei care doresc dezinteresat ReUnirea nu trebuie să uite nici pentru o clipă că jumătate de veac populația de pe acest teritoriu a fost intoxicată cu fals și minciună, prin intermediul propagandei și a sistemului de învățământ sovietic.

Atenția unioniștilor ar trebui acum focusată pe RE-stabilirea legăturilor și a încrederii dintre frați și mai puțin pe „educarea” celorlalți unioniști care simt la fel, dar se manifestă diferit.

Este inexplicabil, în acest sens, zelul unor unioniști de a impune celorlalți propriul mod de a „vedea/ realiza” Unirea, propriul fel de a simți românește.

Abordările ultimative de genul „mai întâi schimbați statutul partidului, apoi puteți fi unioniști”, sau „nu faceți parteneriate cu partidul cutare, faceți cu celălalt că ne place mai tare”, nu sunt doar infantile, ci și contraproductive în raport cu dezideratul Unirii. Acest gen de săgeți otrăvite în adresa oricăror inițiative de apropiere dintre partide, instituții publice, structuri comerciale din RîMî și România aduc cel mai mare deserviciu idealului Unirii și toarnă apă la moara stataliștilor mai mult decât orice declarație belicoasă de-a lui dodon.

Mai nou, devin tot mai frecvente poziționările antieuropene ale unioniștilor care, într-un glas cu dodon, aruncă la gunoi opțiunea pro-vestică a moldovenilor, făcându-se a uita că România însăși este parte a comunității europene. În afară de aceasta, în RîMî sunt suficienți antieuropeni și fără unioniști, iar antiteza UE vs Unirea este păguboasă și menită să antagonizeze și mai mult societatea noastră și așa suficient de buimăcită.

Fără pretenții de guru sau mare profet, continuu să cred că numai prin acțiuni concrete, organizate în scopul apropierii și recăpătării încrederii se poate face ReUnirea.

Și ce va mai conta atunci dacă partidele care vor vota Unirea și-au schimbat sau nu statutul?! Va conta să avem o majoritate parlamentară cu simțire românească și o societate pregătită să salute Votul acestei majorități. Restul e fanfaronadă!

Și chiar dacă va purta fracțiunea liberală cămeși naționale la toate matineele din oraș, nu vor reuși să facă astfel Unirea, în plus că și aici dodon le-a luat-o înainte afișându-se în cămașă națională pe toate gardurile încă în timpul campaniilor electorale.

Iar schimbarea, atât de trâmbițată, a statutului PL este doar un tertip ieftin de a-și justifica eșecul din viitoarea campanie electorală, după modelul deja probat din prezidențiale a lui Ghimpu care explica mișelește scorul său lamentabil prin dezideratul Unirii pe care, cică, și-l asumase.

N-ar fi mai cuminte și mai cu cale să ne concentrăm pe ceea ce putem face fiecare mai bine ca să FACEM ReUnirea, de facto, fără a ne acuza că nu suntem unioniști de care trebuie.

Eu n-am nevoie de certificat de unionistă ca să simt românește și nici ca să le vorbesc studenților mei despre folclorul și literatura română sau să descriu frumusețea naturii României, iar cu fiecare prelegere și seminar, cu fiecare discuție să mai apropii un suflet rătăcit de Patria-Mamă.

Leave a comment